Logopediepraktijk Niedorp
 
 

Stem

Stemproblemen kunnen zich op verschillende manieren uiten. Mensen kunnen hees praten, schor zijn, of pijn hebben bij het praten. Soms verliezen ze hun stem, spreken op een hoge of juist lage toonhoogte, praten vreemd hard, onverstaanbaar zacht of juistwisselend. Stemproblemen kunnen voorkomen bij volwas senen en bij kinderen. Ze kunnen ontstaan door het verkeerd gebruiken van de stem, door misb ruik van de stem of door een organische afwijking van de stembanden.

Het verkeerd gebruiken van de stem komt meestal voor in de vorm van gespannen stemgeven, met name op momenten dat de stem extra belast moet worden. Een verkeerde ademhaling speelt hierbij vaak een grote rol.

Bij het misbruiken van de stem kunt u denken aan schreeuwen, gillen of huilen, roken en overmatig alcohol gebruik. Ook veelvuldig kuchen of keelschrapen heeft een slecht effect op de stem.

Bij verdenking van een organische afwijking aan de stembanden wordt contact opgenomen met een k.n.o arts om diagnose te stellen.

Vaker is echter een combinatie van deze factoren de oorzaak van de stemproblemen. In alle gevallen is er dikwijls ook sprake van een zwak stemorgaan.

Mensen met een spreekberoep zoals bijvoorbeeld docenten, sportleraren en telefonistes hebben een verhoogd risico op stemproblemen. Hun stem wordt gedurende de gehele dag zwaar belast, bij een verkeerd gebruik van de stem kan dit al snel leiden tot stemproblematiek. Belangrijk is snel begeleiding en advies te vragen bij de logopediste.

U kunt hier een stemtest doen.

- - - -

De logopedische behandeling

De logopedische behandeling start met een gesprek en een stemonderzoek. Hierbij wordt in kaart gebracht welke vormen van stemmisbruik of verkeerd stemgebruik bij u of bij uw kind aanwezig zijn, tevens wordt er bekeken wat de mogelijkheden van de stem zijn. Wanneer blijkt dat er sprake is van misbruik van de stem, bestaat een belangrijk gedeelte van de behandeling uit het verminderen van deze gewoontes. Wanneer er sprake is van een verkeerd gebruik van de stem wordt er gewerkt aan een juiste basis voor een optimale stemgeving. Hierbij wordt toegewerkt naar een evenwichtige manier van stemgeving.

De behandeling bij volwassenen en kinderen verschillen sterk van elkaar. In de behandeling van volwassenen met stemklachten kan op een actieve en directe manier gewerkt worden. Bij kinderen zal dit op een speelse manier aangeboden worden. Aan de hand van de leeftijd van het kind zullen de oefeningen zo aangeboden worden dat op een speelse manier automatische een juiste houding en ademhaling uitgelokt worden. Door hen hiervan bewust te laten worden ondervindt het kind op deze manier de juiste basis voor een evenwichtige stemgeving. Tevens wordt met het kind afspraken gemaakt over het verminderen van het eventuele stemmisbruik.

Niet altijd is het verkrijgen van een heldere stem het uiteindelijke doel van de logopedische behandeling. Dit is niet altijd haalbaar, met name wanneer er blijvende afwijkingen of beperkingen bij het stemapparaat zijn of wanneer bepaalde gewoontes in stand blijven.
Het op een economische manier leren spreken staat dan voorop.

Wilt u meer weten over de stem?
Klik hier voor de folder Stem In Zicht
Klik hier voor de folder "wanneer de stem het niet goed doet"
Bron: www.logopedie.nl

 
 
 

 

aanmelden